Nordmarka Ryttersportsklubb

Nordmarka Ryttersportsklubb

Bueskyting fra hesteryggen

Postet av Nordmarka Ryttersportsklubb den 7. Mar 2016

Nordmarka Ryttersportsklubb(NRSK) og Oslo Bueskyttere(OBS) har inngått et samarbeid om å lage en arena for bueskyting fra hesteryggen i Norge. Det er ikke mange som driver med denne sporten her i landet, men det er blitt svært populært ellers i Europa. Det er bare å ta turen til nabolandet, Sverige, der finner du flere aktive utøvere. Blant annet Emil Eriksson som fikk VM-tittel i 2013 og 10 gullmedaljer, bare 22 år gammel, og har fortsatt å imponere med verdensmestertittel i 2015. Snart har nok vi også flere utøvere som våger seg ut på stevner.

Høsten 2015 begynte NRSK og OBS for fullt med opplæring av både ryttere og bueskyttere. Nordmarka Ryttersportsklubb tok på seg oppgaven med å lære bueskytterene å ri på hest. Maren Kinn, daværende ridelærer i Nordmarka Rideskole, holdt undervisning annenhver fredag på rideskolens hester. Til gjengjeld tok George Refseth, leder for Oslo Bueskyttere, seg av innføring i bueskyting fra bakken. Vi mener det er viktig å ha et godt grunnlag i begge sportene før man setter dem sammen.

Du må vite hvordan du håndterer en hest før du begir deg ut på å skyte fra hesteryggen. Av sikkerhetsmessige årsaker mener vi at du burde kunne styre en hest i alle gangarter først. Det er av den enkle grunn at dersom hesten reagerer når du spenner buen eller skvetter av lyden fra slippet av pilen, må du vite at du kan hente både deg selv og hesten inn igjen. Videre må du også vite hvordan du kontrollerer buen og føle deg trygg på denne fra bakken. Selv om vi ikke starter i full fart de første gangene er det viktig at man vet hvordan man skyter med pil og bue og sikkerhet rundt dette. Det er en forskjell på å stå stille og skyte fra bakken, og å skyte i fart.


En ivrig Katie Stearns som driver med bueskyting fra hesteryggen i Amerika forklarer hva sporten er for henne, og vi syns det er veldig passende. “It is the unison of horse, rider, bow, and arrow, all going forward with the same purpose. It becomes a meditation, a passion, and a way of life.”
Vi driver med bueskyting fra hesteryggen fordi det er gøy! Det krever konsentrasjon og teknikk og mye trening for å få det til og det gir en enorm mestringsfølelse. Du får en unik kontakt med dette store dyret på 500 kg. Du utvikler en spesiell form for forståelse og evne til å kommunisere. I tillegg gir det historisk kontinuitet, bueskyting fra hesteryggen går helt tilbake til jernalderen hvor det gradvis erstattet bronsealderens stridsvogner i kamp.


Bueskyttere til hest

Det har vært mange innom både bueskytingskursene og ridetimene, og vi sitter nå igjen med en solid kjerne av interesserte mennesker. Målet vårt er å få til et kurs med en trener fra Norge. Han heter Arnt-Jonny Alme og er den eneste i Norge som er gradert i bueskyting fra hesteryggen. Han holder til i Sandane i Norge så det har vært snakk om å samle de interesserte og ta seg en helg der.

På bare et halvt år kan vi se store fremskritt både fra rytterne som har lært seg å skyte med pil og bue, og fra bueskytterene som har lært seg å ri. I starten gikk ridetimene gikk for det meste bare i skritt, og trav og litt galopp for de med tidligere erfaring med hest.
Timene har inneholdt litt forskjellige øvelser som skal forbedre balanse og kontroll. Blant annet har alle fått prøve seg barbak - ri uten sal. Dette er en utrolig god balanseøvelse og det er slik Arnt-Jonny jobber på sine kurs.

Maren og Chablis

Vi kan trygt si at alle som rett før jul bare så vidt det var hadde sittet på en hest, nå har god kontroll både i skritt og trav. Den øvede gruppen fikk utfordre seg selv med å ri med én hånd på tøylen og slippe den andre hånden, som om de skulle holdt i en bue. Dette gjorde de i både trav og galopp.

Dessverre har det vært litt dårligere oppmøte fra rytterenes side når det gjelder å lære seg å skyte med pil og bue. Kanskje grunnen er at de tror de mestrer ridedelen og bueskyting derfor ikke er noe problem? Dette kan Maren skrive under på at ikke er tilfelle. Hun har nemlig slitt seg gjennom noen timer med bueskyting og brukte god tid på å finne teknikken. Men mange har vist sin interesse og begge klubber jobber hardt for å få flere med.

Foreløpig har vi ikke kommet så langt at alle har fått prøve å skyte fra hesteryggen, men Maren og George tok en liten prøverunde rett før snøen falt. Det var Maren sin egen hest, Chablis, som skulle få være prøvekanin da de to veivet rundt med buen og satte opp blink på midten av ridebanen. Det gikk over alle forventninger og nå er det snart klart for en tur til Sandane. Håper så mange som mulig ønsker å være med videre.

0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline